10 Nisan 2013 Çarşamba

Google’ın gözlüğü hayatımızı değiştirecek mi?


Google, internet gözlüklerinin akıllı telefonları etkisiz kılacağını umuyor. İnternet devinin ne kadar haklı olduğunu çok yakında görme şansını elde edeceğiz.

Google’ın X Laboratuvarları Kuzey Kaliforniya'nın Körfez Bölgesi'nde bir yerde. Bu laboratuvarın üzerinde çalıştığı işler gibi konumu da gizli, nerede olduğunu kimse bilmiyor. Söylentilere göreGoogle ekibi geleceğin teknolojisinin sınırlarını zorlayan 100'ü aşkın proje üzerinde çalışıyor.
Zaman zaman bu projelere dair ufak tefek bilgiler sızabiliyor. Uzay yolculuğu ve şoförsüz araçlar, gündeme en çok gelen çalışmalarından yalnızca birkaçı. Ancak Google, geleceğe yönelik en büyük adımlarından birinin önündeki sis perdesini yakın bir zamanda kaldırdı. “Project Glass” adını verdikleri bu proje, ileri teknolojiye sahip bir gözlükten ibaret. Bu gözlükleri bir kez taktığınızda, internet üzerinden her türlü bilgiye anında ulaşabileceksiniz. Google bu başarıyı gösterirse, akıllı telefonlarınıza hiç gerek kalmayacak bile.
Proje ilk duyurulduğunda, YouTube'da izleyebileceğiniz “Project Glass: One Day” adlı bir video yayınlandı.

Google’ın gözlüğünü kullanan birinin bakış açısıyla çekilen kısa filmde, kahvesini başına dikip işini yapmaya çalışan bir Kaliforniyalı ile başlıyor. Adam internete girdiği anda simgeler ve sanal dünyanın sunduğu her şey gözlerinin önünde uçuşuyor. Gözünün önündeki bu sistem, arkadaşıyla bir görüşme ayarlamasını, konser biletleri almasını, labirent gibi sokaklar arasında gezinmesini, kitap almasını ve sonunda da kendisi gibi tasasız arkadaşını bulmasını sağlıyor.
Project Glass, aslında çok da yeni sayılmayan “artırılmış gerçeklik” sisteminin bir türü. Bu sistem, teknik olarak gerçek dünyanın canlı görüntüsünü alıyor ve onun üzerine katmanlar hâlinde çeşitli veriler, grafikler ve bilgiler yüklüyor. Bu girişimin asıl amacı, gerçek dünyadan çok daha fazlasını alabilmek.
Artırılmış gerçeklik uygulamaları günümüzde çok yaygın. Örneğin, telefonunuzu gökyüzüne kaldırdığınızda veya mağazaların vitrinlerine doğrulttuğunuzda, telefon önce nerede olduğunuzu tespit ediyor ve ardından kameranın gördüğü görüntülerden yola çıkarak aradığınız tüm bilgileri önünüze seriyor. Bu bilgiler, önünde durduğunuz restoranla ilgili eleştirilerin bir dökümü olabilir ya da gökyüzünde izlediğiniz bir takımyıldızının ismi olabilir.

Project Glass, bu tür bir artırılmış gerçeklik uygulamasını bir adım öteye taşıyor ve sistemi olabildiğince doğal hâle getirip otomatikleştiriyor. Daha çok ses tanıma teknolojisine odaklanıyor ve dokunmatik ekranı veya düğmeleri olmayan sistemler için tasarlanıyor. Google'ın amacı, baş üstü göstergelerini kişisel kullanımlarda çok daha rahat ve doğal hale getirmek.

Google'ın vizyonu ilk bakışta çılgın bir girişim olarak görülebilir ama unutmayın, birkaç yıl öncesine kadar tabletler ve akıllı telefonlar da hepimiz için pembe bir hayalden ibaretti.


İlk tanıtıldığının üzerinden geçen zaman içinde Google, gözlüğünü epey geliştirdi ve nihayet sunuma hazır hale getirdi. Çok yakında Google’ınakıllı gözlüğünü son kullanıcılar olarak edinme şansına sahip olabileceğiz. Ve göreceğimiz şeylerden biri, gerçekten de bu gözlüğün akıllı telefonların tahtını sallayıp sallayamayacağı olacak.




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder